Talviunilla

Kuukauden kuluttua, tuolta jostakin lumikuorrutuksen alta alkavat pilkahdella ensimmäiset idänsinililjat ja krookukset. Juuri nyt ajatus tuntuu mahdottomalta, luntahan on metrikaupalla. Tällä lumimäärällä ovat saaneet lämmössä nukkua arimmatkin pensasmustikat ja atsaleat.

IMG_1639

Aina kesäisin olen ihastellut tuossa kellarin portaiden vieressä yhä leveämmälle levittyvää hortensiaa. Kauneus ei katoa edes talvella – varsinainen lumikuningatar.

IMG_1642

Tähän talviseen ihasteluun herättelevät mukavasti Tiina Klemettilä ja Heikki & Leena Luoto mainiossa kirjassa Puutarhurin syksy ja talvi”.

Kirjan innoittamana lähdin kiertämään talviunta uinuvaa puutarhaa. Tähän aikaan vuodesta, helmikuussa, puutarhakipinä viimeistään iskee. Kun edellisestä kesästä ja syksystä on kulunut jo riittävän kauan, marraskuun alussa on viimeisetkin kesäkukat kompostoitu ruukuista ja ruukut puhtaina ja pestyinä kevättä varten. Juuri ja juuri viitsii vielä keräillä istutuskepit kasvimaan laidasta talviteloille ja siinä hetkessä on kieltämättä mukava kääntää selkänsä puutarhalle.

Mutta näin helmikuussa hiipii salakavalasti into päälle. Puutarhalehtiä ja kirjoja alkaa kasautua sohvan nurkkaan, taimiluettelo on merkintöjä täynnä ja ensimmäiset salaatinsiemenet on tilattu, se on menoa. Onneksi on vielä hetki aikaa vetää henkeä, haaveilla ja suunnitella. Uinukaa tekin vielä rauhassa, hortensiat ja ruusut.

 

Tallenna

Kiitos kommentistasi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s