Havuja prrkele

Jos nyt voisin mennä puutarhaliikkeeseen, poimia kärryyn vapaasti kasveja ilman budjettirajoituksia, ehdoton valintani olisivat havut. Erityisesti tämä vähäluminen talvi on vahvistanut mielipiteeni. Vehreät vihreät havut pitävät huolta siitä, että jotain väriläiskää on näkyvillä koko ajan.

Kuva

Ehdoton suosikkini on kartiovalkokuusi (Picea glauca Conica), jonka olen istuttanut aivan väärälle paikalle. Siitä huolimatta nämä pallerot ovat palkinneet kasvullaan ruhtinaallisesti. Ohjeiden mukaan kartiovalkokuusi viihtyy puolivarjoisella paikalla ja auringossa se täytyy muistaa suojata kevätauringolta. No, tulihan istutettua aurinkoisimmalle paikalle, joka tältä hehtaarin tontilta löytyy. Ja se aurinkosuojaus… Mutta, nämä pallerot kasvavat ja pyöristyvät vuodesta toiseen. Keväällä kyllä ruskettuvat paikoittain, mutta juhannukseen mennessä ovat taas upean vihreitä, täynnä uutta kasvua. Ja mainioita piilopaikkoja pikkulinnuille.

Kuva

Paljon enemmän ovat tuottaneet huolta tuijat ja katajat. Erityisesti katajat tuntuvat olevan kovinkin nirsoja kasvupaikan suhteen ja ruskettuvat paitsi keväällä, myös kuivina kesinä. Katajien suhteen olenkin siirtynyt mataliin lajikkeisiin. Kiinankataja (Juniperus ch. Blue Alps) on mainio sinertäväneulainen, hiukan pystykasvuinen matala pensas. Kääpiökatajat Green Carpet ja Blue Carpet ovat myös kestäviä, vaikkakin hidaskasvuisia.

Kuva 

Paitsi talvella ja lumettomana aikana, havukasvit ovat kauniita myös perennojen seurassa. Varjoyrttien, kuunliljojen ja havujen yhdistelmä on kaunis. Keväällä vielä helmihyasintteja ja alkukesästä pikkusydäntä, yhdistelmä on bueno!

itäpuolen ikkuna, varjoyrttiä,saniaista ja tuivio
Varjoyrttiä, havuja, kuunliljaa ja saniaista.

Hopeakuusi on yksi tyylikkäimmistä. Pakkasaamuna tai aamukasteen jälkeen hopeakuusen oksat suorastaan sädehtivät. Tummien tuijien seurassa todella kaunis.

Pesäkuusi, tuivio, marjakuusi, pallotuija, pallohopeakuusi, kääpiövuorimänty – toivelista on siis pitkä.

Tallenna

Tallenna

Kiitos kommentistasi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s