Liljoihin hurahtanut

ensimmäinen kukkani, Helsingin puutarhamessuilta 2000 Lilium Lollypop 10 sipulia
Ensimmäinen kukkani, Helsingin puutarhamessuilta 2000 Lilium Lollypop 10 sipulia

Innostukseni liljoihin lähti liikkeelle pelkästä laiskuudesta. Puutarhaa perustaessa halusin vain tehdä tietyt asiat helposti ja nopeasti, kuten kauniin kukkaloiston. Sipulit keväällä maahan ja kukkaloisto oli taattu pitkälle loppukesään. Yksi helpoimmista hankinnoista ja valikoimaa riitti. Ensimmäiset liljat olivat vuonna 2000 puutarhamessuilta ostetut Lilium Lollypop sipulit, 10 kappaletta ja siitä se innostus vain kasvoin.

Helppoudesta en tiedä, mutta upeita, kauniita, tuoksuvia, ihania liljat ovat. Rakastan (pionien lisäksi) liljoja, joita pitää olla niin paljon, että  niitä raaskii kerätä myös maljakkoon. Jos vain ehtii ennen liljakukkoja. Nekin nimittäin ilmestyivät pian liljainnostuksen jälkeen. Ei heti ensimmäisenä, eikä vielä edes toisena vuonna. Mutta aika pian ja isolla porukalla. Iljetys, mitä ötököitä! Ja millaista jälkeä ne tekevät, ruskeaa mönjää liljanvarret täynnä. Olen kokeillut kaikenlaista keinoa, paras taitaa olla ahkera nitistäminen kahden sormen välissä heti alkukeväästä, kun ensimmäiset ilmestyvät. Opetin jopa lapseni jahtaamaan liljakukkoja, noita sieviä kirkkaanpunaisia paholaisia.

Mutta jotenkin tuntuu, että olen saanut niskaotteen liljakukoista. Vai onko viime vuodet olleet huonoja liljakukkovuosia ja ne tekevät paluun – toivottavasti eivät.

Heinäkuinen ilta ja kuningaslilja Regalen tuoksu.

Kuningaslilja Regale - uskomaton tuoksu
Kuningaslilja Regale – uskomaton tuoksu

Tai madonnanliljan loistava vaaleus jo hiukan hämärtyvässä heinäkuun illassa.

lilja

Värien lisäksi valkeat liljat ovat suosikkejani. Niitä on helppo yhdistellä ja esimerkiksi kärhöjen ja liljojen yhteiselo näyttää upealta.

IMG_6069

Ehkä hiukan nostalgiaa, mutta joka kevät hankin muutaman pussin Lollypoppeja lisää, niin tänäkin vuonna. Liljakukot vapiskaa, jahti alkaa.

 

Tallenna

Tallenna

One Reply to “Liljoihin hurahtanut”

Kiitos kommentistasi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s