Pitämyspuu

Pihapiirin pitämyspuu, vanhan suomalaisen tiedon mukaan pitämyspuu toimii välittäjänä maan ja taivaan, henkimaailman, vainajien, jumalten ja ihmisten välillä. Sen luokse mennään hiljentymään, hakemaan neuvoa, lohdutusta, voimaa tai purkamaan ylimääräistä energiaa. – Marja Tikka 2006 –

Pihassamme on useita tärkeitä puita; etupihan pihjala, tienvarren rusokirsikat, huikeata vauhtia kasvavat tammet ja linnuille yöpuun tarjoava tiheä kuusi. Tässä nyt muutamia alkajaisiksi.

Mutta se pitämyspuu, se on ehdottomasti kalliolla suojan tarjoava kuusi. Vanhan tiedon mukaan pitämyspuu toimii kahteen suuntaan; sille annetaan ja se antaa, sille puhutaan ja se puhuu. Puu toimii välittäjänä maan ja taivaan välillä, henkimaailman, vainajien ja jumalten ja ihmisten välillä. Sen kautta pystymme lähestymään sellaisia tahoja, joihin voi muuten olla vaikeaa olla yhteydessä.

Pihamme pitämyspuu on tarjonnut suojaisen leikkipaikan kallion ja metsän kupeessa. Juuri sen puun juureen teimme ensimmäisen retken pihallamme, kun mitään pihaa ei vielä edes ollut.

Juuri tuon puun ja kallion lomaan olen hahmotellut omaa japanilaista puutarhamme – fengshuin ajatuksin, suomalaisin maustein, ikiaikaisen puun rauhassa.

Pihapiirin pyhä puu kasvoi muinoin usein talon välittömässä läheisyydessä, pihapiirissä, pellolla, tien laidassa. Se oli suuri, oksakas, jättimäinen, ikivanha, vahva, mainio, muuten vain silmiinpistävä puu. Puulle annettiin nimityksiä kuten pyhä honka, pyhityspuu, pitämyspuu, palvontapuu, uhripetäjä, juustokoivu, aljopuu, pihakuusi, pihapuu, tonttipuu, kyläpuu, jumalakuusi, jumala, haltijanpuu, taikapuu, onnipuu, hiisikoivu, talonvahti, sukupuu tai kunniamänty – vain osan Haavion antamista esimerkeistä mainiten (Martti Haavio 1951).

”Kun suuri puu kaatuu, metsässä on pitkään aution näköistä.” Pihamme pitämyspuu – ikivanha kuusi, sai viime syksynä uuden merkityksen kun isäni viimeinen matka alkoi pihapiiristämme. Isäni, metsämies, vahva kuin ikiaikainen kuusi – ikivanha näre. Pitämyspuumme seisoo vahvasti kallion ja metsän reunassa. Se  tarjoaa hyvän suojan.