Vuoden vihannes 2015 on sipuli

Vuoden Vihanneksen valitsevat vuosittain puutarha-alan keskusjärjestö Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset Kasvikset ry apunaan muut alan järjestöt, asiantuntijat ja viljelijät. Tänä vuonna valinta osui sipuliin, ja hyvä niin. Kotiviljelijän mieltä tämä ilahduttaa. Sipuli on nimittäin viljelykasveista helpoimmasta päästä. Istukassipulit maahan ja sato on enemmän tai vähemmän taattu. Kevyttä rikkaruohon kitkentää rivien välistä ja sitäkin maltillisesti. Tänäkin vuonna sato ilahdutti.

sipuli

Vanhan kansan mukaan sipulit pitää nostaa maasta Loviisan päivään mennessä. Ja tämän olen kyllä hyväksi havainnut. Joskus kun nosto on jäänyt myöhäisemmäksi, osa varsista on ehtinyt kovettua tai kerätä liikaa kosteutta. Loviisan päivästä onkin tullut minulle sipulinnostopäivä.

sipulii
Pääpuutarhuri toimii työnjohtajana.

Pari viikkoa sipulit saavat tuulettua sateen suojassa, ritilän päällä. Syksyn mukaviin rutiineihin kuuluu vajassa istuminen, sipuleita kiertämässä. Kuivina ja kierrettyinä sipulit säilyvät hyvin pitkälle kevääseen. Tai säilyisivät, elleivät usein loppuisi kesken. Ensi keväänä muistan istuttaa kelta- ja punasipulin lisäksi myös salotti- ja hopeasipulia. Nyt vain sienimetsään – pannulle voita, sieniä ja sipulia, ripaus suolaa. Herkkuhetki on taattu!

sipulikori

Tallenna

Kiitos kommentistasi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s