Älkää unohtako varjoyrttiä!

Yksi viisaimpia valintoja on ollut aikoinaan kymmenen varjoyrtin taimen ostaminen. Hinta tuntui silloin aika kovalta melko vaatimattoman näköisestä taimesta. Paikka oli kuitenkin varjoinen, halusin kokeilla tuota vehreän oloista maanpeittokasvia. Onneksi.

On nimittäin ollut hyvä valinta. Helppo, aina raikkaan vihreä, selviytyy vuodesta toiseen, on helppo napsia uusia pistokkaita ja heti lumen sulaessa varjoyrtti on raikkaan vihreä matto muuten paljaassa maassa. Jo kauan ennen kuin ensimmäiset sipulikukat kurottavat maasta.

12948587_1122771514414194_1318127072_o(1)
Varjoyrtti on raikkaan vihreä ympäri vuoden.

Varjoyrtti (pachysandra terminalis) sopii erityisen hyvin hortensioden aluskasviksi, pienten sipulikukkien kaveriksi. Myös alppiruusujen ja varjoyrttien yhdistelmä näyttää hyvältä ja hiukan hapahko maaperä sopii molemmille. Varjoyrtti on parhaimmillaan aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä, kuun muut eivät vielä ole oikein heränneet tai jo antaneet syksyn viileyden lannistaa.

12962413_1127410760616936_227678125_o

Ja  I-vyöhykkeen vähälumiset, paljaat talvet tekevät varjoyrtistä arvokkaan. Havukasvien kanssa varjoyrtti vehreyttää harmaan valjua maisemaa silloinkin kun lumesta on vain rippeet jäljellä jatkuvan satamisen ja sulamisen kehässä.

Alla varjoisen ikkunan alusta jonne hankin kymmenen varjoyrtin taimea kesällä 2001. Kuunliljaa, matalaa havua, metsästä siirrettyä alvejuurta ja varjoyrttiä. Enempää väriä en tähän kaipaa.

itäpuolen ikkuna, varjoyrttiä,saniaista ja tuivio
Varjoyrttiä, havuja, kuunliljaa ja saniaista.

Tallenna

Tallenna

One Reply to “Älkää unohtako varjoyrttiä!”

Kiitos kommentistasi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s