Testissä monitoimileikkuri

Vanha omenapuu on ollut luvattoman huonolla hoidolla, leikkaaminen on ollut vähän sitä sun tätä. Paikkakin tuli valittua aikoinaan väärin ja puu on saanut olla aika rauhassa, omenoita tuottamatta. Pienestä puusta on kuitenkin kasvanut jo puun kokoinen. Parina viime vuonna olen myös paneutunut leikkaamiseen suuremmalla tarkkuudella ja viime vuonna puu palkitsi kauniilla kukinnalla (kuva yllä). Omenat olivat edelleen pieniä.

Tikkailla huojuminen päättyi, kun sain Fiskarsin teleskooppivarrella varustetun monitoimileikkurin. Ulottuvuutta on luvassa jopa kuuteen metriin. Yllättävän kevyt, mutta samalla jämäkkä työkalu. Pystyi hyvin myös hiukan paksumpiin oksiin ja vartta oli helppo liikutella. Suosittelen.

13073040_1133574703333875_356872735_o
Napakka työkalu puiden leikkaamiseen. I like!

 

IMG_0190
Puu on saanut kasvaa (liian) villinä ja vapaana alunperin huonosti valitulla paikalla.
IMG_5828
Tarkemmin suunnitellun leikkaamisen jälkeen puu on palkinnut keväisellä kukinnolla.

Vaikka leikkaaminen menikin melko kalkkiviivoille, silmut olivat vielä pieniä ja uskon puun selviävän hyvin leikkauksesta. Leikattavat oksatkin olivat melko pieniä, vanhoihin oksiin ei tarvinnut koskea.

Korkealle kasvaneita vesiversojakin napsin pois, vaikka suositus on, että vesiversot leikattaisiin vasta heinäkuussa. Keväällä runsaasti leikatut vesiversot tuottavat vain lisäkasvua. Jos omenapuuta leikkaa kerralla liian rajusti, puu kasvattaa seuraavana keväänä joukon vesiversoja. Nähty ja koettu tämäkin.

Kaksi vuotta sitten pellolle istutetut omenapuut ovat vielä pieniä, mutta niiden kanssa aion olla napakka leikkaaja. Ensimmäisen vuoden leikkaus on tehty jo oppikirjan mukaan. Pienet on suojattu jämäkällä verkolla, rusakot kurkkivat kieltä lipoen verkon juurella. Ja olivathan ne onnistuneet hiukan oksien päästä haukkaamaan. En ymmärrä, miten ne sen tekevät!

Hyviä ohjeita omenapuiden hoitoon löytyy usean linkin takaa ja tietysti kirjoista. Tässä yksi taho, meillä kotona. fi -sivustolla, selkeät kuvat eri-ikäisistä puista ja leikkauskohdista.

Tämän vanhan puun kanssa olen tyytyväinen siihen, että saan istahtaa kukkivan omenapuun alle kauniina alkukesän päivänä ja sytyttää elokuun hämärtyvänä iltana lyhdyt oksille. Varsinaista satoa toivon uusilta tulokkailta, mutta kisa on kova. Puiden varalta taitaa olla suunnitelmia muillakin…

 

 

Tallenna

Tallenna

Kiitos kommentistasi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s