Tykkään, en tykkää, tykkään…

Kaksi kevään kukkijaa, joista en oikein osaa päättää tykkäänkö vai en.

Herttavuorenkilpi (Bergenia cordifolia). Viihtyy lähes missä vaan, varma valinta vaikeisiin paikkoihin eikä hätkähdä edes eteläisen Suomen lumettomista pakkastalvista. Aina vihreät ja tanakat lehdet, näyttävät kukat aikaisin keväällä. Ei siis mitään syytä olla tykkäämättä. Mutta silti, en oikein osaa päättää… Luulen, että herttavuorenkilven kanssa käy kuten anopinkielen. Niin yleinen, että siihen kyllästyy. Tulee kevät, jolloin herttavuorenkilpi on trendikasvi puutarhassa. Vai onko se jo sitä, mitä mieltä olet? Onhan kukinto läheltä katsottuna kaunis ja laajana istutusryhmänä pinkki piristää. Taidan tykätä. Ainakin tänä keväänä kun sipulikukkien kukinta on ollut melko vaisua.

13214947_1145975655427113_297793149_o
Herttavuorenkilpi

Toinen, johon en ole vielä osannut päättää suhtautumistani on valkotäpläimikkä (Bulmonaria saccharata). Hullua sinänsä, koska sitä on keväisissä perennapenkeissäni runsaasti. Imikkä on selvästi valinnut minut. Verraton mehiläisten houkuttelija. Tiivis kasvusto vihertyy keväällä aikaisin ja valkotäpläiset lehdet antavat väriä varjoisiin paikkoihin. Imikkä on nopea leviäjä, mutta pysyy kyllä ruodussaan. Olen siirtänyt sitä puiden alle, varjoyrtin kaverina näyttää  oikeastaan raikkaalta. Keveänä, mutta tiiviinä kukintona antaa tilaa ja mukavan taustan narsisseille. Miksi en siis tykkäisi.

13161524_1145975638760448_1444794882_o

Puutarhan perusvarmoja kasveja, joiden kohdalla en huokaa ihastuksesta, kumarru nuuskimaan ohi kulkiessani tai hiivi aamulla varhain kurkistamaan, ovatko ensimmäiset kukat puhjenneet. Näiden kanssa ei tarvitse jännittää pakkasöitä, lumettomia talvia tai jänisten vierailuja. Miksi siis en tykkäisi?

 

Tallenna

4 Replies to “Tykkään, en tykkää, tykkään…”

 1. Voi täältä sitä saisi! Tajusin vasta hiljattain itsekin, kuinka se on hyvä hedelmäpuiden alla kun kukinta osuu aika lailla samaan aikaan, pölyttäjiä pörrää mukavasti. Jos vain paikka ei ole liian aurinkoinen imikälle.

  Aurinkoista viikonloppua!

  Tykkää

 2. Valkotäpläimikkä on minulle uusi tuttavuus, pitääpä hankkia sitä, kun näen puutarhakaupassa. Kiitos hyvästä vinkistä!
  Vuorenkilpi on hankalien paikkojen pelastaja: se menestyy melkein missä vaan ja käy hyvin maanpeitekasvista.

  Tykkää

 3. Imikkä on siihen juuri sopiva! Viime talven jälkeen talviot ja varjoyrtit ottivat vähän nokkinsa, mutta imikkä vain porskuttaa. Ja leviää hyvin, muttei ole liian agressiivinen muille.

  Tykkää

 4. Kas tätä imikkäähän pitääkin hankkia! Vuorenkilpeä olen jo levitellyt tontin reunoille, kun yritän päästä eroon vanhoista huonokuntoisista nurmialueista. Toiveena istuta ja unohda -tyyppiset maanpeittokasvit. Kukinta boonusta. Kiitos vinkistä 🙂

  Tykkää

Kiitos kommentistasi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s