Herkän napakka arovuokko

Sain muutamia vuosia sitten tutusta taimimyymälästä pienen arovuokon taimen (Anemone sylvestris) ”kyytipojaksi”, muiden ostosten lisukkeeksi. Puutarhurin saatesanoilla ”arovuokko on kyllä kova leviämään, kaikki eivät tykkää.”

Arovuokon leviämistä on nimittäin vaikea estää, koska se leviää paitsi rönsyjen avulla, myös tuulen mukana kulkevista siemenistä. Omassa pihassakin arovuokkoa on putkahdellut ”vääriin” paikkoihin. Osa on saanut jäädä paikoilleen, osan olen nypännyt pois.

arovuokko1
Arovuokko peittoaa nopeasti vuohenputketkin.

Pienen lahjataimen sijoitin etupihan kukkapenkkiin, pionien ja liljojen kaveriksi. Pari vuotta arovuokko mietiskeli, mutta nyt se on vallannut alaa varmasti useamman neliön verran. Ei haittaa!

Reunuskasvina arovuokko on parhaasta päästä, ellei leviämistä pelkää. Se peittää mukavasti kevään sipulikukkien varret ja kukkii heti alkukesästä, joskus yhtä aikaa myöhäisten tulppaanien ja laukkojen kanssa. Tarhurin mainio apulainen, sillä se peittää mukavasti turhat rikkaruohot.

Pioneja, liljoja ja kärhöjä arovuokon runsas leviäminen ei tunnu häiritsevän. Kun arovuokko on kukkinut (kukinta kestää aika kauan), leikkaan varret alas ja tilaa syntyy myöhäisemmille kukkijoille. Puutarhaoppaissa mainitaan usein, että arovuokko kukkii syksyllä uudelleen jos varret leikkaa alas. Yritetty on, ilman menestystä. Mutta paikassa, jossa olen jättänyt varret leikkaamatta, arovuokon lehdet säilyvät siistin näköisenä pitkän aikaan. Ei siis kiirettä, ellei penkissä tarvita tilaa muille kukkijoille.

 

arovuokot
Arovuokko näyttää hennolta, mutta sitä ei tuulet lannista.

Arovuokko on myös sitkeä. Pihamme on melko tuulinen ja monet korkeat perennat kärsivät tuulesta. Arovuokkoa ei suuretkaan tuulet tai sateet hätkäytä. Nousee napakkana taas ruotuunsa.

arovuokkonen

Arovuokossa on vielä yksi mainio ominaisuus; se ei maistu jäniksille eikä peuroille. Iso plussa siitä!

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

3 Replies to “Herkän napakka arovuokko”

  1. Kuvien perusteella sanoisin sinulla olevan Kanadan vuokkoa, se leviää ja vie muilta kasvumahdollisuuden.p

    Tykkää

  2. Onneksi se on helppo nappaista pois vääristä paikoista, toisin kun vaikka viiruhelpi ja konnantatar, joiden kanssa olen vähän pulassa…

    Tykkää

Kiitos kommentistasi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s