Wohls Gårdin kartanopuisto

Työkeikan varjolla pääsin käymään Wohls Gårdin kartanossa. 1600-luvulta peräisin olevaa kartanorakennusta ympäröi Kirkkonummen vanhin kartanopuisto. Vanhan puistomaisen puutarhan tunnelma syntyi jo heti sisääntulossa, ikiaikaisten tammien varjostamaa kujaa kulkiessa.

wg1

Kartanolla on värikäs historia yksityiskotina, sotasairaalana ja kunnalliskotina. Kartanon vanha muotopuutarha oli kukoistuksessa jo 1847, lähes kahden hehtaarin alue on varmasti ollut upea näky istutuksineen. Myöhemmin sekä kartano että ympäröivä puutarha pääsivät pahasti rapistumaan.

wg
Kartanon kustavilais-tyylinen päärakennus.

Kirkkonummen Aktia Säästöpankkisäätiö on tehnyt hienon kulttuuriteon kunnostamalla kartanon ja ympäröiviä rakennuksia. Myös puistolle on tehty hoitosuunnitelma, jota toteutetaan yhdessä 2013 perustetun Wohls Gårdin puutarhayhdistyksen kanssa.

Metsittyneen ja heinittyneen alueen raivaus on ollut jo itsessään valtava urakka. Keväällä 2014 kylvettiin runsas 7 000 m2 nurmialuetta, ja työ jatkuu tänäkin kesänä. Rantaa viettävään rinteeseen on istutettu 42 omenapuuta, näky tulee olemaan upea kun puut hiukan kasvavat ja kukkivat keväisin.

WG3

Vaikka puistoalueen kunnostustyöt ovat vielä kesken, alueella on ihanan seesteinen ja herkkä tunnelma. Melkein voin kuvitella Suomi Filmi -hengessä neitojen ja nuorten miesten käyskentelevän puutarhassa. Kim Simonssonin Linnunruokkijatyttö vielä vahvisti tuota tunnelmaa.

wohls

wl

Jos on innostusta ja kiinnostusta tutustua kulttuuripuutarhoihin, kannattaa liittyä puutarhayhdistyksen jäseneksi. Talven mittaan on kiinnostavia luentoja ja kasvukaudella mahdollisuus osallistua kartanopuiston kunnostusprojekteihin. Aidattu keittiöpuutarha, josta muuten poimitaan kartanoravintolan yrtit, on yksi yhdistyksen yhteisistä ponnistuksista.

Ensimmäisen kerran elämässäni sain myös laittaa mehiläishoitajan asun päälle ja pääsin tutustumaan näiden pörriäisten hoitoon. Olen toisinaan haaveillut omasta pöntöstä pellon laidassa, mutta taidan jatkossakin keskittyä faunan sijasta vain floraan.

Tästä reissusta jäi erityisen hyvä maku suuhun. Hernecrépes savulohitäytteen kera ja jälkiruoaksi sain vielä vertailla kanervahunajan ja kennohunajan hienoja makuja. Suosittelen lämpimästi vierailua Wohls Gårdiin, pidit sitten puutarhoista, maukkaasta ruoasta tai kauniista miljööstä. Vanhaan kiviaittaan avautuu pian kesäkahvila, josta saa kirkkonummelaista vuohenjuustosta tehtyä jäätelöä ja mukaan voi ostaa lähituottajien herkkuja. Ehdottomasti uuden retken paikka!

Tallenna

7 Replies to “Wohls Gårdin kartanopuisto”

 1. Voi tuota en älynnyt kysyä, mutta pionipenkkejä oli muutamia. Täytyy käydä heinäkuun alussa kun kiviaitta on auki ja puutarhassa kukkii enemmän. Yhdistyksellä näytti olevan aika kiinnostavia luentoja talven mittaan ja muutenkin aktiivista toimintaa, ei hullumpi ajatus liittyä jäseneksi.

  Liked by 1 henkilö

 2. Sanos muuta, alue oli päässyt jo pahasti rapistumaan, mutta nyt näyttää hyvältä. Samat haaveet on ollut pöntön suhteen, mutta taidan tyytyä toistaiseksi kaupasta ostettuun lähituottajien hunajaan. Mehiläisten hoito vaikutti mielenkiintoiselta, mutta aikaa se vaatii ja tietynlaista kärsivällisyyttä:)

  Tykkää

 3. Mahtava kartano puutarhoineen. Onneksi tämäkin paikka saa entisen kukoistuksensa takaisin. Tällaisissa paikoissa on erityinen tunnelma. Itsekin olen haaveillut omasta hunajatehtaasta saunan takana, mutta toistaiseksi olen tyytynyt ostamaan hunajani kaupasta.

  Tykkää

 4. Olipa mielenkiintoinen postaus Wolsin kartanosta. Postauksesi innostaa käymään kesäretkellä Wolsissa ja ehkä liittymään puuarhayhdistyksen jäseneksikin.
  Yhdessä kuvassa näkyy pionin nuppuja. Kuinka paljon pioneja kasvaa puutarhassa?

  Liked by 1 henkilö

Kiitos kommentistasi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s