Pirullinen ruusuprojekti

Alkuvaiheen unelmani oli kenties kukoistava ruusutarha. Innoissani kaivoin syvän istutusalueen kymmenelle Queen Elisabethille ja Schneewittchenille pihan silloiselle paraatipaikalle. Pari vuotta ne kukoistivatkin kauniisti.

Loistosalvia Salvia Suberba Onnelan puutarhalta 6
Schneewitchen kukoisti yhdessä loistosalvian kera useamman kesän.
Queen Elisabeth
Viereisessä penkissä tuoksuivat Queen Elisabethin vaaleanpunaiset kukat.

Mutta kun juuri raivatulla tontilla oli pari muutakin projektia, ehkä ruusujen hoito jäi huonolle tolalle. Tulevat talvet ja kuivat kesät verottivat ruusutarhaa ja pian jäljellä oli vain muutama ruusu. Jaloruusujen varrennetuista juurista pukkasi villiruusua ja penkki näytti huonolta.

Unelma ruusutarhasta kuitenkin eli ja jostain mielenhäiriöstä kaivoin muutaman jäljelle jääneen ruusun ylös ja istutin tilalle hansaruusua. Mikä virhe! Nehän viihtyivät mainiosti syvässä mullassa ja lähtivät tekemään innoissaan juuriversoja joka suuntaan. Kukinta oli kaunista ja tuoksu ihana, mutta se piikkien määrä ja resuinen pöheikkö keväisin ja syksyisin häiritsi jatkuvasti.

Tiedosto_000 (9)
Ruusuja vai risuja?

Tänä vuonna ryhdyin vihdoin tuumasta toimeen. Hansaruusut saivat lähteä lopullisesti. Samassa tuulenpuuskassa päätin kaivaa ylös ja korjata myös muut vuosien varrella ruusujen kanssa tekemäni virheliikkeet.

Kenelle tulee mieleen istuttaa neilikkaruusun taimi keskelle kukkapenkkiä? Minulle tuli. Taimi oli kovin pieni ja penkki kaipasi jotain ”nostetta”. Sitä sain kyllä koko rahalla. Ja samalla kivat naarmut ohi kulkiessa tai penkkiä kitkiessä. Kyllähän ruusu kukki runsaana hyvässä maassa, tilaa ei juuri muille riittänytkään.

Nyt on muutama ilta vierähtänyt ruusuja repiessä. Valtaosa väärissä paikoissa eli keskellä istustusaluetta kasvaneista ruusuista on hävitetty. Tiedän, että joudun palaamaan tähän pirulliseen projektiin vielä syksyllä ja kenties ensi keväänä, repimään sitkeitä juuriversoja pois. Mutta vahvasti voitonpuolella!

Hansaruusut korvasin tylsän arkisesti koivuangervoilla. Napakka, helposti siistinä pidettävä aidanne tilanjakana riittää tähän paikkaan.

Kurtturuusun paikalle tuli tilaa loistosalvialle (Salvia x syvestris Blaukönigen), viereisestä penkistä jaetuille päivänliljoille ja ”nostetta” alueeseen tuo purppurapunalatva (Eupatorium purpureum). Samalla myös ruusun kanssa elintilasta kamppaillut Blue Angel kärhö sai tilaa ympärilleen.

istutus

Toiseen kurtturuusun alta vapautuneeseen penkkiin suunnittelen pioneja ja neilikkaruusun paikalle odottavat jo syyshohdekukukat istutusta.

Hirveä homma, mutta samalla tuli siivottua istutusalueet perusteellisesti myös muista turhakkeista. Olo on kuin olisin tehnyt suursiivouksen! Nyt tämä maatiaissade kastelee istutusalueet mukavasti, ehkä jo huomenna ryhdyn istutuspuuhiin.

Ruusuja katselen edelleen ihaillen. Ja se tuoksu, myönnän. Sitä jään kaipaamaan. Omassa puutarhassani tyydyn kuitenkin pellonlaidassa kasvavaan juhannusmorsiameen, maakellarin kupeessa tuoksuvaan juhannusruusuun ja alapihalla pariin yksittäiseen tornionjokilaaksoruusuun. Neilikka- ja hansaruusuja ei tule ikävä!

ruusu
Juhannusmorsiammelle on tilaa pellon laidassa.
juhannusruusu
Juhannusruusu maakellarin vierustalla.
Valamonruusu istutettu 2003
Tornionlaaksonruusulla on myös paikkansa alapihalla.

Tallenna

Tallenna

5 Replies to “Pirullinen ruusuprojekti”

 1. Juhannusruususta kyllä kannattaa pitää huolta – omanikin alkavat olla valkoisenaan kukkia. Ruusut ovat ihania oikeassa paikassa. Nyt korjailen täällä alkuinnostuksessa tehtyjä virheitä, jotka olisi pitänyt korjata kauan sitten…Aurinkoa luvassa, ihanaa juhannusviikkoa myös sinulle!

  Tykkää

 2. Mielenkiintoinen postaus… ja upeat kuvat!
  Minulla on menossa vanhan juhannusruusupenkin vaiheittainen siivous. Se on iso urakka, mutta vaivan arvoinen. Ne menestyvät niin hyvin täälläkin ja kukkivat runsaasti, kun vain muistaa vattukärsäkkäät torjua ajoissa. Juhannusmorsiamia on ostoslistallani. 🙂
  Ihanaa juhannusviikkoa!

  Liked by 1 henkilö

 3. Kiitos Kati:) juuren pätkiä oli tosiaan aivan loputtomiin. Mutta nyt on siistit istutusalueet ja aurinko pilkahtelee kahden sadepäivän jälkeen, ulos ja istutuspuuhiin. Pieni kutina on, että syksyllä joudun vielä tekemään loppukatselmuksen, tuleepa samalla uusittua sipulikukat penkkeihin.

  Tykkää

 4. Voi apua! Mä niin tunnen sun tuskan. Meiltä lähti muutamakymmen metriä kurtturuusua viime kesänä. Tänä kevää ihmettelin, että miten ikinä ne jaksoin. Kaivinkone teki osa, mutta minä ne leikkasin, hävitin ja nostin juuren pätkiä ylös. Ne eivät tuntuneet loppuvan koskaa. Lisäksi vuohenputki ja nokkonen viihtyvät loistavasti tuollaisten penkkien suojissa. Vielä on juhannusruusu joka on kahden edellämainitun valloittama. Se sen nostan muutaman vuoden sisään ylös. Haluan säästää pensasta, mutta katekankaan ja katteiden kanssa. Nuo ne on niin vihoviimeisiä!

  Liked by 1 henkilö

Kiitos kommentistasi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s