Ajatukset keväässä

Mitä pidemmälle syksy etenee ja värit vähenevät, sitä hanakammin haalin sipuleita maahan piilotettavaksi. Juuri kun ajattelin, että tämä oli tässä tältä vuodelta, ei enää yhtään pussukkaa…no, piipahdin ihan ”sattumalta” läheisessä puutarhamyymälässä ja jotakin tarttui taas mukaan. Lilaa, valkoista, pussillinen kirjavia ja ripaus sinistä.

img_8801

Kauppias taisi tunnistaa aidon puutarhaihmisen sipulilaarien luona kun silmät kiiluen hypistelin valikoimaa. Lykkäsi vielä sekalaisen säkin narsissin sipuleita mukaan kaupan päälliseksi, olivat kuulemma menneet lajikkeet sekaisin eikä niitä voisi laittaa enää myyntiin. Voi miten pienestä on ihmisen onni kiinni, kolmestakymmenestä ilmaisesta narsissinsipulista, ja siitä jännityksestä, mitä keväällä penkeistä pilkistää.

img_8810

Ei kun hommiin, kun maa on vielä sula. Ensimmäisenä hävisivät mullan alle mukavasti 90 vaaleansinistä helmihyasinttiä, Muscari Ocean Magic. Kallion kupeeseen, havujen ja tähkälaventelien seuraan kuvittelen mielessäni vaaleansinisenä läikehtivän hyasinttimeren. Helmihyasintit ovat pienistä sipulikukista suosikkejani. Ne kestävät keväällä pitkään kukassa ja niitä on mukava poimia maljakkoon muiden keväällä kukkivien tai heinien ja oksien seuraksi. Ehkä tässä aurinkoisella paikalla kallion kupeessa ensimmäiset ehtivät kukkaan jo pääsiäiseksi.

img_8818

Peittelin pienet sipulit mongolianvaahteran lehdillä. Hyvää talvea, keväällä nähdään!

img_8774

Seuraavaksi oli vuoro haravoida pois kellastuneet kuunliljojen lehdet. Parin haravanvedon jälkeen maisema näytti taas kumman vihreältä. Kuunliljojen alta pääsivät pintaan varjoyrtit, olipas niitä melkoinen määrä. Havujen ja varjoyrttien ansiosta puutarha ei ole koskaan täysin väritön. Tämä vaatimaton varjoyrtti kuuluu sarjaan pihan pelastajat, joita en koskaan muista kylliksi ylistää! img_8866

Tänne hävisi pussillinen narsisseja. Juuri niitä, joista en minä eikä kauppiaskaan tiedä mitä ne ovat. Ylläripenkki siis, tässä varjoyrttien ja marjakuusen seurana. Kuunliljat tulevat keväällä niin myöhään näkyviin, että narsissit sopivat niiden kanssa samaan penkkiin hyvin. Pihan puolivarjoisan puolen piristäjät.

img_8855

Hyvä muistikikka on kuvata keväällä kaljut kohdat, joihin syksyllä pitää istuttaa sipulikukkia. Jo muutaman vuoden ajan on nimittäin käynyt niin, että keväällä huomaan keskellä pihaa olevan tulppaanipenkin kukinnan olevan melkoisen vaatimatonta. Syksyllä penkki on pullollaan päivänliljojen lehtiä ja pitkälle lokakuulle kukkivaa kärhöä. Kiitos kameran, nyt muistin ”kammata” päivänliljan kuivuneet ja kellastuneet lehdet syrjään ja kärhön juurus peittyi tulppaanien sipuleista. Joko penkki näyttää keväällä hyvältä tai myyrät pulskilta. Nähtäväksi jää. Tulossa on lähes valkoista Mount Tacomaa kera lilasävyisen Blue Diamondin, molemmat pionikukkaisia myöhäisiä lajikkeita. img_8851

Kärhö Nelly Moser jaksaa kukkia, ehtiiköhän lumi yllättää?

img_8839

Joka vuosi laitan sipulikukkia johonkin uuteen kohtaan. Huom, hehtaarin tontilla riittää paikkoja kukitettavaksi. Keväällä tein jättiläisurakan pensasruusujen kanssa, ja nyt kun paikka on vapaa, kaivoin maahan aikaisia narsisseja ja kirjavan lajitelman tulppaaneja. Vaikka olen värien kanssa välillä vähän turhankin niukka, olen jotenkin ihastunut keväiseen ilotulitukseen. Edellisen kirjavan penkin seuraksi syntyi siis toinen, saa nähdä millainen värihässäkkä tästä syntyy. Mutta roskakatoksen kupeessa saa kyllä väriä ollakin!

img_8876

Vaikka värit kalpenevat, muutamia kukkijoita vielä kärhön kaveriksi löytyy. Syyshortensiat jaksavat talven tuloon asti ja vielä senkin jälkeen. Hortensioiden alustat täyttelin liloilla jättilaukoilla Allium Giganteum, seuraksi solahti muutamia aikaisia narsisseja. Ja koska jättilaukkoja ei voi koskaan olla liikaa, niitä sai kaveriksi myös aikainen, lila-valkoinen tulppaani Flaming Flag ja luunvalkoinen, myöhään kukkiva liljatulppaani Sapporo. img_8852

Jokohan tämä olisi tässä, väriloistoa keväällä odotellen!

Tallenna

8 Replies to “Ajatukset keväässä”

 1. Kiitos kun laitoit Kati viestiä! Yksi mahdollisuus tuli mieleeni, jos postaukseni pääkuva on liian suuri kooltaan, voisiko aiheuttaa tuon. Selvittelen, en keksi suorilta mitään selitystä, jotain ehkä asetuksissani on pielessä🤔

  Tykkää

 2. Moikka, kuule vähän aiheen sivusta kommentoin. Olit mun blogin blogilistalla, mutta siinä on jotain häikkää niin jouduin valitettavasti ainakin hetkeksi sen poistamaan. Muilla näkyy pikkukuva uusimman postauksen yhteydessä. Sun postauksen yhteydessä näkyi puolen blogin kokoinen kuva. En saanut tähän bloggerilta mitään vastausta. Mulla on listalla muitakin wp:n blogeja, mutta samaa ongelmaa ei ole. Osaatko sä yhtään arvata mistä tämä johtuu?

  Tykkää

 3. Kiitos Pauliina kun pysyt mukana! Vaikka usein tuntuu, että postaukset ovat enemmänn omaa tajunnanvirtaa, on silti mukava kun kirjoitella kun tietää että joku lukee:) Mukavaa, vaikkakin vähän syksyistä, viikkoa!

  Tykkää

 4. Vielä. Älä ihmettele kun poistuin Bloglovin’ -listaltasi. Seuraan blogiasi Bloggerin kautta, joka on tällä hetkellä tarpeisiini sopivampi. Hyvää alkavaa viikkoa!

  Liked by 1 henkilö

Kiitos kommentistasi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s