Maa-artisokkaa & minttua lautaselle

Kaikki talven merkit ovat ilmassa; lokakuu vaihtuu marraskuuksi, sunnuntaina käännettiin kellot talviaikaan ja keskiviikon sääkalenteriin on jämähtänyt tiiviisti lumihiutaleen kuva. Ilmeisesti aika keräillä viimeisiä satoja talteen, vaikka myönnän kyllä poimineeni porkkanoita joulukuussa useampana vuonna.

Minttu on kuitenkin sen verran pakkasille altis, sitkeydestään huolimatta eli päätin toimia. Huumaava tuoksu täytti sisätilat kun sunnuntaina kuivatin mintunlehtiä, keitin minttuhyytelöä ja surautin vielä sunnuntaiseksi jälkiruoaksi minttu-kookosmaitojäätelöä.

minttukasa

Toisessa kattilassa muhi maa-artisokkakeitto, helppo soppa syntyi varsin yksinkertaisista aineksista; oliiviöljyä, pari valkosipulin kynttä, muutama peruna, maa-artisokkaa, vettä, suolaa, kermaa ja pieni loraus sherryä. Tällä kertaa testasin kerman korvaajaksi kaurakermaa, hyvin toimi ja kokkia ylistettiin keiton samettisesta koostumuksesta.

Hyvien makujen lisäksi palkitsevinta on ajatus itse kasvatetusta ruoasta. Tai rehellisyyden nimissä mintun ja maa-artisokan kohdalla ei oikein voi kehua kasvatuksella, molemmat lajikkeet kun kasvavat käytännössä itsekseen. Mintut leviävät kun niille selkänsä kääntää ja hyvä niin. Jos tilaa riittää, mintulle on kyllä käyttöä.

minttuhyytelo

Minttuhyytelöpurkki avataan viimeistään jouluna.

Kylmien iltojen minttutee hunajalla ja inkiväärillä maustettuna lämmittää mukavasti. Ja kyllä lammas vaatii seurakseen ellei nyt hyytelöä, niin vähintään mintulla ryyditetyn kastikkeen. Kunnon tujaus minttua smoothien joukkoon piristää kummasti tammikuisia aamuja.

minttujaatelo

Herkullista & terveellistä!

Maa-artisokkaa jäi vielä runsaasti mullan alle uinumaan. Mukuloita voi huoletta nostaa niin kauan kuin lapio uppoaa maahan. Ja jos talvi yllättää, säilyvät mukulat kevääseen asti.
maaartisokka

Sato on taattu vuodesta toiseen. Aloitin kasvatuksen muutamia vuosia sitten kolmella pienellä mukulalla. Nykyisin korjaan satoa myöhään syksyyn ja usein vielä aikaisin keväällä kun maa ehtii sulaa.

 

 

 

Advertisements

10 thoughts on “Maa-artisokkaa & minttua lautaselle

  1. SariS Kirjoittaja

    Istutin aika varhain keväällä kun maa oli kunnolla sula (huhtikuussa?), ei kovin syvään, ehkä noin 10 cm, vajaan puolen metrin välein laitoin mukulat maahan. Laitoin aivan tasamaahan, maa on hiukan savinen, lisään siihen keväisin vähän kompostia. En tehnyt mukuloille mitään, laitoin vain maahan. Ensimmäisen syksyn jälkeen olen jättänyt aina osan maahan eli saan vähän pienempiä mukuloita, mutta runsaasti. Mutta aika kivan kokoisia minusta mukulat ovat:) Minulla maa-artisokat kasvavat sellaisessa paikassa pellolla, että ajan nurmikon ajoleikkurilla siitä ympäriltä eli pitää leviämisen kurissa. Tiedän, että jotkut tuskailevat maa-artisokan leviämistä eli kannattaa miettiä paikka niin, että on tilaa tai sitten rajata vaikka kanttaamalla tms. Maatiaisen sivuilta löytyy hyvät ohjeet, kurkkaa myös sinne: http://www.maatiainen.fi/tekstit/maa-artisokka.htm Osa tämän syksyisistä jäikin nyt maahan kevääseen saakka, täällä tuli lumi ja pakkanen!

    Tykkää

  2. Pauliina

    Kuinka syvään istutat ne kaupan mukulat ja kuinka tiheään? Pitääkö niille mukuloille tehdä jotain vai tökätä vaan maahan? Oletko rajannut aluetta jotenkin? Sinun mehevän näköiset mukulat eivät jätä rauhaan, keväällä niitä pitää minunkin laittaa 🙂

    Tykkää

  3. SariS Kirjoittaja

    Kiva kiva:) maa-artisokka kyllä viihtyy ja jos tilaa on, leviääkin. Jos keväällä laitat mukuloita maahan, saat jo syksyllä keittoa:)

    Tykkää

  4. Pauliina

    Komeita mukuloita! Jospa minullakin sitten joskus 🙂 Oli niin houkutteleva postaus, että piti jo kasvupaikka miettiä valmiiksi.

    Tykkää

  5. SariS Kirjoittaja

    Näin olen tehnyt, jättänyt mukuloita seuraavaa vuotta varten, jolloin ne lähtevät kasvamaan taas keväällä.Toinen tapa on korjata kaikki mukulat syksyllä ja istuttaa keväällä taas, vähän niinkuin perunat. Mukuloista tulee suurempia jos ne istuttaa keväällä, sadosta runsaampi (ja vähän pienemmät mukulat) jos ne jättää maahan leviämään.

    Tykkää

  6. Mari Marjamäki

    Oi tässäpä ihania ohjeita ruuan laittoon. Itse kokeilin ensi kertaa maa-artisokan kasvattamista ja yllätyin todella sadonkorjuun aikaan. Jätänkö muutaman mukulan maahan kevääksi, jotta saan satoa jälleen ensi vuonna?

    Tykkää

  7. SariS Kirjoittaja

    Suosittelen kokeilemaan, on niin helppo & lopputulos herkullinen. Ostin ensimmäiset mukulani tavallisesta ruokakaupasta ja kaivoin maahan. Nyt olen niitä lisännyt, toinen kasvusto on melkoisessa savimaassa, jota parantelen muistaessani kompostilla, kasvaa. Toiset pääsivät mehevämpään multa-savi-hiekkamaahan ja viihtyvät sielläkin. Mukuloiden koossa ei ole juuri eroa.

    Tykkää

Kiitos kommentistasi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s