Villabrantenin kasvit

Viidentoista vuoden aikana puutarhaan on kertynyt monenlaisia kasveja. Osa on hävinnyt matkan varrella, joitakin olen riemukseni saanut jakaa moneen paikkaan. Uusia tulee ja menee, osa vaihtaa paikkaa ja onnekseen toiset ovat juurtuneet tanakasti paikoilleen. Joitakin olen jäänyt syvästi kaipaamaan, harmitellut ja jopa pirauttanut pari kyyneltä rankan talven tai jänisten tuhojen jälkeen.

Monet kasveista ovat vaihtareita ystävien ja tuttavien puutarhoista, lähitienoon Onnelan puutarhalta ja löytöjä puutarhaliikkeiden alekoreista. Useimpien kohdalta osaan nimetä alkuperän ja kertoa pienen tarinan kasvien kulkeutumisesta tälle hehtaarin tontille. Osa kasveista on hetken heräteostoksia, toiset hävittämisen alta pelastettuja, muutamille paikkaa on suunniteltu huolella ja harkiten.

Kuitenkin ihaninta tässä on yllätyksellisyys. Tässä touhussa ei voi useinkaan sanoa, että sitä saa mitä tilaa…

Luettelon laatiminen oli antoisaa. Oli hauska huomata kuinka paljon vanhoja kasveja on säilynyt, mutta toisaalta hankittavien lista paisui valtaisaksi ja uusia projekteja on edessä. Huomasin, että minulta puuttuvat tyystin kaikki mainiot kurjenpolvet, pienikukkaiset kärhöt sekä ihanat keväällä varhain kukkivat pienet puut…

Kuvassa ensimmäiset puutarhani kukkivat kukat, Helsingin Kevät 2010 messuilta hankitut 10 Lolly Pop -liljansipulia. Nostalgian vuoksi hankin joka syksy muutaman Lolly Pop sipulin, osa myyrien herkuksi, peurojen ravinnoksi ja liljakukkojen iloksi. Moni kukkii heinäkuussa ja ilahduttaa kukkapenkeissä ja maljakkoon poimittuna.