Jasmikkeen tuoksu huumaa!

Jospa jasmikkeen tuoksua voisi pullottaa talven varalle. Nyt sitä nimittäin on pihamaa tulvillaan. Erityisesti aamuisin ja iltaa kohti tuoksu voimistuu.

jasmike1
Pihajasmike – Philadelphus coronarius

Huomaan, että nykyisin herkistelen erityisesti tuoksujen kanssa. Keväiset narsissit, kesäiset pionit, jasmikkeet, ruusut ja liljat, kaikki vuorollaan ja myös yhtäaikaa. Siinä missä pionit vienosti tuoksuvat kun kumartuu nuuskimaan tai istahtaa lähelle, jasmike täyttää tuoksullaan koko illan. Ei haittaa, jasmikkeen kukinta kestää aika vähän aikaa ja tuoksu on kyllä huumaava, ihan omaa luokkaansa. Tänä vuonna pihajasmikkeen kukinta on ollut valtaisa, korkea pensas aivan paisuu kukkien määrästä.
jasmike3
jasmike2
Pihajasmike on saanut olla sille suosiollisella paikalla, aamupäivän auringossa, iltapäivän puolivarjossa, runsaassa maassa. Vajaassa kymmenessä vuodessa se on kasvanut pienestä taimen rääpäleestä valtavaksi pensaaksi. Keväisin poistan vanhimpia oksia ja kevennän pensasta hiukan, muuten se saa olla omassa rauhassaan. Ja palkitsee valtaisalla kukinnalla.

Seuraava kukkija on pikkujasmike – Philadelphus x lemoinei. Vain hiukan reilun metrin korkeaksi kasvava palleromainen pensas täyttyy pian valkoisista kukista. Ja tuoksusta. Jos nimittäin pihajasmikkeen tuoksu kantaa kauas, pikkujasmike on suurta lajitoveriaan moninverroin voimakkaampi. Pienen pensaan metsämansikan tuoksu valtaa pihapiirin runsaan viikon kuluttua.

Tallenna

6 Replies to “Jasmikkeen tuoksu huumaa!”

  1. Voihan jasmike! Kirvat iskivät tänä keväänä myös meidän lumipalloon, aiemmin kukkinut komeasti ja olen siitä ottanut taimia ja siirtänytkin. Nyt oli niin täynnä kirvaa, surkeat kukat ja kirvat levisivät vielä läheiseen karviaiseen – äh. Karsin reippaasti, mutta en raaskinut saksia kokonaan alas, ehkä olisi pitänyt…

    Tykkää

  2. Meidän jasmike on tappotuomion alla. On ollut erinäisissä paikoissa kymmenen vuoden aikana. Ei kuki ja on aina kirvoja täynnä. Sama juttu oli lumipalloheisillä. Se sai lähteä pari viikkoa sitten. Harmi, sillä niitten kuuluisi olla tosi kauniita.

    Tykkää

  3. Tällä ”rääpäleelläkin” meni muutama vuosi ennen kuin alkoi kukkimaan, tänä vuonna kukinta on aivan huikeaa ja tuntuu vielä kestävänä kauan. Taimesi varmasti palkitsee muutaman vuoden sisälllä Ihanalla tuoksulla ja kauniilla kukinnalla:)

    Tykkää

Kiitos kommentistasi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s