Suklaaminttua ja muita herkkuja

Monista talven tuhoista huolimatta yrtit näyttävät säilyneen hyvin avomaallakin. Sitruunamelissa (Melissa officinalis) ja mäkimeirami (Origanum vulgare) ovat jo nyt runsaita pehkoja ja uusia alkuja on leviämässä kovaa vauhtia.

sitruunamelissa
Sitruunamelissa kasvaa ja voi hyvin.

Sitruunamelissalla on tutkittu olevan paljon hyviä vaikutuksia unettomuuteen, tulehduksiin ja jopa ”hysteriaan”. Itse kasvatan melissaa ruokayrtiksi, teen joukkoon, smoothien sekaan, mainiota silputtuna esimerkiksi tuoreen parsan lisukkeena, sopii myös kesäisiin kalaruokiin.  Ja tietysti jälkiruokiin; mansikan, pannacottan ja melissan liitto toimii aina! Jos haluaa säilöä melissaa talveksi, kannattaa pakastaa. Kuivatessa maku laimenee, kokemusta on. Öljyyn säilöminen on myös hyvä vaihtoehto.

mäkimeirami1
Mäkimeirami on jo alkukesästä tanakka ja tekee uutta kasvustoa.

Sekä melissa että mäkimeirami ovat varsinaisia kimalaisten houkuttelijoita. Meirami kukkii pitkään ja puskien luona voi bongata loppukesällä joukon neitoperhosia. Talvea varten kuivatan mäkimeiramin pienissä nipuissa, klassikko tomaattiruokien ja pizzan päällä, sopii hyvin myös kalalle. Kesällä olen ahkera meiramin käyttäjä. Heti alkukeväällä, kun ensimmäiset lehdet ilmestyvät, poimin niitä salaattiin ja leivän päälle. Kesällä runsaista puskista raaskii kerätä oksia maljakkoon, kukkia ja lehtiä salaattiin, pestotarpeiksi basilikan kanssa ja ripoteltavaksi lähes mihin vain. Aamiaismunakkaan päällä herkkua!

Lipstikka eli liperi (Levisticum officinale) on kasvuvauhdissa omaa luokkaansa. Se, mikä oli vielä kolme viikkoa sitten pieni pensaan alku, huljuttelee nyt puolentoista metrin korkeudessa.

lipstikka
Lipstikka kasvaa silmissä.

Mainio liharuokien ja -patojen maustaja, sopii myös kanaruokiin. Siitä mainio kasvi, että kaikki osat voi käyttää, varsia myöten. Kuulemma jopa juuret voi kuivattaa ja jauhaa pippuriksi, itse en ole kokeillut. Kuivatan ja pakastan talveksi, ja kesällä käyttö on ahkeraa. Alkukesän herkku on klassinen Mysi Lahtisen lipstikkakeitto. Jos ei muista tehdä alkukesällä, kannattaa valita vaaleimpia ja pienimpiä lehtiä, vanhemmista lehdistä tulee hiukan liian voimakasta, vähän kitkerää.

Timjami (Thymus vulgaris) on talvehtinut jo monta vuotta. Joka syksy kumoan sen päälle yhden kesäkukkaistuksen multapaakun niskaan ja multakasan alla se on jo viitisen vuotta selvinnyt. Nyt se näyttää vielä melko surkealta, mutta eiköhän se tuosta virkisty. Timjamille on hyvä laittaa kunnon annos lannoitetta tai kompostia keväällä, se tykkää voimakkaasta kasvualustasta. Kuivatan timjamikimppuja syksyisin, mutta eniten sitä tulee käytettyä pitkin kesää grillattujen ruokien ja kesäisen perunasalaatin mausteena sekä salaattien ja pastan koristeena. Timjami on siitäkin mukava yrtti, että se kestää kypsennystä ja syksyiset lihapadat maustuvat timjamin ja lipstikan kanssa mehevän makuisiksi.

IMG_6830
Timjami eli tarha-ajuruoho näyttää vielä melko vaatimattomalta.

Ja minttua tietysti monenmoista. Reippaasti leviävä viherminttu (Mentha spicata) on välttämättömyys syksyisen minttuhyytelön valmistukseen. Viime kesänä viherminttu kasvoi melko kituliaasti, kuivattuakin tuli vain vähän. Nyt tilanne näyttää paremmalta ja tulossa taitaa olla hyvä minttukesä.

minttu
Viherminttua juomiin ja syksyiseen minttuhyytelöön.

Piparminttu (Mentha X piperita) on erinomainen teeminttu. Pari lehteä riittää antamaan potkua smoothieihin. Pyörömintun (Mentha suaveolens) taimen sain viime syksynä naapurilta, hyvin tuokin näyttää pärjänneen talven yli.
pyöröminttu

Mintut ovat hanakoita leviämään juurirönsyjensä avulla. Niille kannattaa antaa oma tilansa. Eri minttulajikkeet myös risteytyvät helposti keskenään ja liian lähellä toisiaan ne menettävät omat tunnusomaiset piirteensä.

Uuden tuttavuuden löysin nyt keväällä, suklaamintun.

Tiedosto_006
Suklaaminttu kasvaa ensimmäisen kesän ruukuussa.

Minttusuklaan aromia kastikkeisiin ja jälkiruokiin luvataan nimilapussa. Lehteä haukkaamalla maku on voimakas ja aromikas, suorastaan minttusuklaata siinä en erottanut. Ensimmäisen kesän suklaaminttu saa kasvaa ruukussa, etsin sille sopivan paikan syksyksi. Valtaosan kesäkukkaruukuista valtasivat tänä kesänä muutenkin yrtit ja maustekasvit. Minitomaatin seuraan rosmariinia sekä basilikaa ja chilin kaveriksi salviaa.

sekoitus
Yrttisekoitukset valtasivat kesäkukkaruukut.
rosmariini
Rosmariini viihtyy tomaatin kanssa ruukussa.

Pari kesää sitten tehty laventelikokeilu näyttäisi onnistuneen ja kestäneen myös rankan talven. Valkoiset laventelit ovat elossa kallion kupeessa. Tänä kesänä testaan sinisiä. Tuulahdus Välimerta terassille kesäksi ja syksyksi maahan multakasan alle.

laventelit
Ripaus Välimerta etukuistilla.

Nyt siis vain aurinkoa ja lämpöä, siitä nämä tuoksuvat herkut tykkäävät. Enkä itsekään pistäisi pahitteeksi.

 

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

8 Replies to “Suklaaminttua ja muita herkkuja”

  1. Sain pienen taimen viime kesänä naapurilta, ihana jääteessä ja muutenkin mainio yrtti. Tänä keväänä en ole löytänyt, mutta olen aika huonosti päässyt etsimäänkin. Mutta toiveissa on vielä löytää!

    Tykkää

  2. Basilikaa, salviaa ja rosmariinia en ole myöskään koskaan saanut selviämään talven yli. Omenaminttu on uusi tuttavuus minulle, täytyy jäljittää jostakin, kiitos vinkistä!

    Liked by 1 henkilö

  3. Ihania yrttejä! Mun viime vuonna istuttamalla omenminttu, tricolorisalvia, sitruunatimjami ja basilika eivät näytä selvinneet talvesta. Laitoin uutta minttua ja timjamia, mutta omenminttua en ole löytänyt vielä uutta.

    Tykkää

  4. Ihania yrttejä! Mun viime vuonna istuttamalla omenminttu, tricolorisalvia, sitruunatimjami ja basilika eivät näytä selvinneet talvesta. Laitoin uutta minttua ja timjamia, mutta omenminttuu en ole löytänyt vielä uutta.

    Liked by 1 henkilö

  5. Ihania yrttejä! Tekisi niin mieli laittaa omallekin puutarhalle kaikkea, mutta koitan toputella itseäni. Mansikkaminttua olen kerran hieraissut sormissani, voimakas mansikan tuoksu siitä lähtii, mutta mausta en tiedä. Suklaaminttu kuulostaa hauskalta, täytyy pistää korvan taakse.

    Liked by 1 henkilö

Kiitos kommentistasi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s