Monista talven tuhoista huolimatta yrtit näyttävät säilyneen hyvin avomaallakin. Sitruunamelissa (Melissa officinalis) ja mäkimeirami (Origanum vulgare) ovat jo nyt runsaita pehkoja ja uusia alkuja on leviämässä kovaa vauhtia.
Sitruunamelissalla on tutkittu olevan paljon hyviä vaikutuksia unettomuuteen, tulehduksiin ja jopa ”hysteriaan”. Itse kasvatan melissaa ruokayrtiksi, teen joukkoon, smoothien sekaan, mainiota silputtuna esimerkiksi tuoreen parsan lisukkeena, sopii myös kesäisiin kalaruokiin. Ja tietysti jälkiruokiin; mansikan, pannacottan ja melissan liitto toimii aina! Jos haluaa säilöä melissaa talveksi, kannattaa pakastaa. Kuivatessa maku laimenee, kokemusta on. Öljyyn säilöminen on myös hyvä vaihtoehto.
Sekä melissa että mäkimeirami ovat varsinaisia kimalaisten houkuttelijoita. Meirami kukkii pitkään ja puskien luona voi bongata loppukesällä joukon neitoperhosia. Talvea varten kuivatan mäkimeiramin pienissä nipuissa, klassikko tomaattiruokien ja pizzan päällä, sopii hyvin myös kalalle. Kesällä olen ahkera meiramin käyttäjä. Heti alkukeväällä, kun ensimmäiset lehdet ilmestyvät, poimin niitä salaattiin ja leivän päälle. Kesällä runsaista puskista raaskii kerätä oksia maljakkoon, kukkia ja lehtiä salaattiin, pestotarpeiksi basilikan kanssa ja ripoteltavaksi lähes mihin vain. Aamiaismunakkaan päällä herkkua!
Lipstikka eli liperi (Levisticum officinale) on kasvuvauhdissa omaa luokkaansa. Se, mikä oli vielä kolme viikkoa sitten pieni pensaan alku, huljuttelee nyt puolentoista metrin korkeudessa.
Mainio liharuokien ja -patojen maustaja, sopii myös kanaruokiin. Siitä mainio kasvi, että kaikki osat voi käyttää, varsia myöten. Kuulemma jopa juuret voi kuivattaa ja jauhaa pippuriksi, itse en ole kokeillut. Kuivatan ja pakastan talveksi, ja kesällä käyttö on ahkeraa. Alkukesän herkku on klassinen Mysi Lahtisen lipstikkakeitto. Jos ei muista tehdä alkukesällä, kannattaa valita vaaleimpia ja pienimpiä lehtiä, vanhemmista lehdistä tulee hiukan liian voimakasta, vähän kitkerää.
Timjami (Thymus vulgaris) on talvehtinut jo monta vuotta. Joka syksy kumoan sen päälle yhden kesäkukkaistuksen multapaakun niskaan ja multakasan alla se on jo viitisen vuotta selvinnyt. Nyt se näyttää vielä melko surkealta, mutta eiköhän se tuosta virkisty. Timjamille on hyvä laittaa kunnon annos lannoitetta tai kompostia keväällä, se tykkää voimakkaasta kasvualustasta. Kuivatan timjamikimppuja syksyisin, mutta eniten sitä tulee käytettyä pitkin kesää grillattujen ruokien ja kesäisen perunasalaatin mausteena sekä salaattien ja pastan koristeena. Timjami on siitäkin mukava yrtti, että se kestää kypsennystä ja syksyiset lihapadat maustuvat timjamin ja lipstikan kanssa mehevän makuisiksi.
Ja minttua tietysti monenmoista. Reippaasti leviävä viherminttu (Mentha spicata) on välttämättömyys syksyisen minttuhyytelön valmistukseen. Viime kesänä viherminttu kasvoi melko kituliaasti, kuivattuakin tuli vain vähän. Nyt tilanne näyttää paremmalta ja tulossa taitaa olla hyvä minttukesä.
Piparminttu (Mentha X piperita) on erinomainen teeminttu. Pari lehteä riittää antamaan potkua smoothieihin. Pyörömintun (Mentha suaveolens) taimen sain viime syksynä naapurilta, hyvin tuokin näyttää pärjänneen talven yli.
Mintut ovat hanakoita leviämään juurirönsyjensä avulla. Niille kannattaa antaa oma tilansa. Eri minttulajikkeet myös risteytyvät helposti keskenään ja liian lähellä toisiaan ne menettävät omat tunnusomaiset piirteensä.
Uuden tuttavuuden löysin nyt keväällä, suklaamintun.
Minttusuklaan aromia kastikkeisiin ja jälkiruokiin luvataan nimilapussa. Lehteä haukkaamalla maku on voimakas ja aromikas, suorastaan minttusuklaata siinä en erottanut. Ensimmäisen kesän suklaaminttu saa kasvaa ruukussa, etsin sille sopivan paikan syksyksi. Valtaosan kesäkukkaruukuista valtasivat tänä kesänä muutenkin yrtit ja maustekasvit. Minitomaatin seuraan rosmariinia sekä basilikaa ja chilin kaveriksi salviaa.
Pari kesää sitten tehty laventelikokeilu näyttäisi onnistuneen ja kestäneen myös rankan talven. Valkoiset laventelit ovat elossa kallion kupeessa. Tänä kesänä testaan sinisiä. Tuulahdus Välimerta terassille kesäksi ja syksyksi maahan multakasan alle.
Nyt siis vain aurinkoa ja lämpöä, siitä nämä tuoksuvat herkut tykkäävät. Enkä itsekään pistäisi pahitteeksi.
Sain pienen taimen viime kesänä naapurilta, ihana jääteessä ja muutenkin mainio yrtti. Tänä keväänä en ole löytänyt, mutta olen aika huonosti päässyt etsimäänkin. Mutta toiveissa on vielä löytää!
TykkääTykkää
Nyt laitoin laivaan ananassalvian ja se on myös aivan ihana yrtti! Onko tuttu sinulle?
TykkääLiked by 1 henkilö
Basilikaa, salviaa ja rosmariinia en ole myöskään koskaan saanut selviämään talven yli. Omenaminttu on uusi tuttavuus minulle, täytyy jäljittää jostakin, kiitos vinkistä!
TykkääLiked by 1 henkilö
Automaattinen kirjoitus on välillä nopeampi kuin oma ajatus, tuttu juttu:)
TykkääLiked by 1 henkilö
Automaattinen kirjoitus näköjään muuttelee sanoja, mutta ehkä asia tuli ymmärretyksi.
TykkääLiked by 1 henkilö
Ihania yrttejä! Mun viime vuonna istuttamalla omenminttu, tricolorisalvia, sitruunatimjami ja basilika eivät näytä selvinneet talvesta. Laitoin uutta minttua ja timjamia, mutta omenminttua en ole löytänyt vielä uutta.
TykkääTykkää
Ihania yrttejä! Mun viime vuonna istuttamalla omenminttu, tricolorisalvia, sitruunatimjami ja basilika eivät näytä selvinneet talvesta. Laitoin uutta minttua ja timjamia, mutta omenminttuu en ole löytänyt vielä uutta.
TykkääLiked by 1 henkilö
Ihania yrttejä! Tekisi niin mieli laittaa omallekin puutarhalle kaikkea, mutta koitan toputella itseäni. Mansikkaminttua olen kerran hieraissut sormissani, voimakas mansikan tuoksu siitä lähtii, mutta mausta en tiedä. Suklaaminttu kuulostaa hauskalta, täytyy pistää korvan taakse.
TykkääLiked by 1 henkilö